شما میتوانید با یکسری بازیها، هم او را سرگرم کنید، هم تجربه نقشهای اجتماعی مختلف را به او بدهید و هم مهارتهای اجتماعی و ابراز وجود را در او پرورش دهید. ما در اینجا نمونه هایی از این بازیها را به شما معرفی میکنیم.
تئاتر خیالی : لباسهای ویژه ای بپوشید و با فرزندتان یک نمایش را در مقابل تماشاچیان خیالی اجرا کنید. حتی میتوانید عروسکهای او را به عنوان تماشاچیان در گوشه ای بچینید و برای آنها بازی و سخنرانی کنید یا برای عروسکها روی صحنه ای خیالی، آواز بخوانید.
معلم بازی : از فرزندتان بخواهید معلم شما شود و آنچه را که در کلاس یاد گرفته به شما یاد بدهد. یا از او بخواهید به عروسک هایش که بچه های تنبلی هم هستند، درس بدهد. خواهید دید که او با تصور کردن خودش در موقعیتی قدرتمند و اثرگذار، اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده و به خوبی از پس اجرای نقش برمی آید.
بازی مصاحبه : یک میکروفن خیالی جلوی فرزندتان بگیرید و با او مصاحبه کنید. نظر او را درباره رنگ لباسش، آب و هوا، غذای مورد علاقهاش و… بپرسید و تا میتوانید این مصاحبه را طولانی کنید. با این کار فرزندتان هم ابراز نظر و عقیده اش را تمرین میکند و هم صحبت کردن مقابل جمعیت را یاد میگیرد.
ضبط صدا : با فرزندتان حرف بزنید یا کتاب بخوانید، میتوانید حتی نمایشنامه ای را اجرا کنید و در همین حال صدایتان را با تلفن همراه ضبط کنید و بعداً گوش دهید. شنیدن صدای خود میتواند باعث شناخت ضعفها، برطرف کردن آنها و بالا رفتن اعتماد به نفس کودک برای صحبت در جمع شود.
اجرای پانتومیم : یک کلمه یا مفهوم را انتخاب کنید و با اجرای پانتومیم سعی کنید آن را به دیگران بفهمانید. از کودکتان بخواهید با حرکات دستها و بدن، این مفهوم را انتقال دهد. با این کار، او می آموزد که از بدنش برای برقراری ارتباط استفاده کند و مهارتهای کافی را برای تقویت زبان بدن یاد میگیرد.
🔱خاطره گویی : شبها در جمع خانواده، به جای آنکه هر کدام مشغول گوشی تلفن همراه یا تلویزیون باشید، به صحبت کردن با هم بپردازید. بهترین کار این است که خاطره بازی کنید. هر کدام یکی از خاطرات خوبتان را در جمع تعریف کنید یا اگر خاطره ای به ذهنتان نمیرسد، مسابقه شعر خواندن یا قصه خوانی بگذارید.
تماشای ویدیو
0
کارشناسان متخصص
0
پلن های تخصصی
0
ارزیابی مستمر
0
ثبت نامی ها
زندگی آپارتمانی
زندگی آپارتمانی دردسرهای زیادی برای بچه های این روزگار درست کرده اما شما به عنوان والدین این بچه ها، مراقب باشید تا دردسرهایشان را بیشتر نکنید! اگر جزو آن دسته از پدر و مادرهایی هستید که مرتب به فرزندتان می گویید ندو، بازی نکن، نپر، بنشین و دوست دارید بچه سرش را با تلویزیون و بازی های کامپیوتری گرم کند، باید بگوییم سخت در اشتباهید. چون روانشناسان می گویند بازی کودکان موجب کنترل خشم، ترس و اضطراب آنان میشود.
بازی، وسیله ای بسیار مهم برای از بین بردن مشکلات هیجانی و عاطفی فرزندان از جمله خشم، ترس و اضطراب است. بسیاری از بازیها باعث تخلیه هیجانات کودک میشود و خشم او را می کاهد. وقتی فرزند شما هنگام بازی در نقش قهرمانی خوب ظاهر میشود و با موجودی پلید مبارزه میکند، در حقیقت خشم خود را کنترل میکند. او وقتی نقش هیولا را بازی میکند، در واقع ترس خود از هیولا را کاهش میدهد و زمانی نیز با ایفای نقش فردی شجاع در بازی و مبارزه با بدیها و زشتیها، بر تشویش درونیش پیروز میشود.
وقتی کودک در دکتر بازی عروسک خود را معاینه و به آن آمپول تزریق میکند، در حال کاهش ترس خود از پزشک و آمپول است و هنگام ترس از دزد، نقش پلیس و زمان ترس از آتش، نقش آتشنشان را بازی میکند. کودک در بازی، به علت وقوع رخدادها پی میبرد و خود این آگاهی عاملی برای کاهش ترس است؛ برای مثال وقتی با سوزن بادکنکی را میترکاند، یاد میگیرد که سوراخ شدن و ترکیدن بادکنک با صدا همراه است و از آن پس کمتر از صداها میترسد. والدین نیز میتوانند از طریق بازی با کودک، در کاهش مشکلات هیجانی- عاطفی او از جمله ترس موثر باشند.
كمك به كودك مضطرب
اغلب کودکان از تاریکی می ترسند و برخی از آنان از هیولاهای زیر تختخواب. اما 10درصد از کودکان ترس ها و نگرانی های شدیدی مانند فوبیا، اضطراب جدایی، حملات وحشت، هراس اجتماعی و یا اختلال وسواس فکر-عملی را تجربه می کنندکه باعث عقب نگه داشتنشان شده و آنان را از تجربه دوران کودکی کاملا لذت بخش دور می کند. اگر فرزند شما از هر یک از این انواع اضطراب رنج می برد، ما می توانیم به شما کمک کنیم
۱.به جای فرزندتان حرف میزنید. ۲.فرنزندتان را در تخت میخوابانید. ۳.برای کودکتان هزاران اسباب بازی میخرید. ۴.از خواب کودک برای استراحت خود استفاده نمیکنید. ۵.میخواهید از کودکتان انیشتن بسازید. ۶.کودکتان با بقیه بچه ها مقایسه میکنید. ۷.همسرتان را فراموش میکنید. ۸.مدام از فرزندتان دفاع میکنید.
هشت اشتباه تازه مادران
🔸 بچه من نبوده! 🔸 شیطون گولش زده ! 🔸 پسر ما نبوده؛ امیرعلی بوده! 🔸 امروز مریم اینجا بوده این کارها را انجام داده!
زیرا،
🔘 به دنبال مقصر هستیم و مقصریابی و توبیخ شخص اشتباه است. 🔘 به فرزندمان میآموزیم مسئولیت کارت را نپذیر! 🔘 دروغگویی و مخفیکاری را یادمیگیرد. 🔘 کار صحیح آموزش داده نشده و تمرکز بر روی کار اشتباه است.
اشتباهات کودک را گردن کسی نیندازید!!
پريشانی و بی نظمی ذهنی نياموختن مسئولیت و نظم درگیری ذهن به موضوعات مهمتر از دیدگاه کودک نحوه ارتباط و درخواست والدين از بچه ها
دلیل بی نظمی اتاق بچه ها
مسئولیت پذیری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ به طور کلی مسئولیت پذیری یعنی قابلیت پذیرش و به عهده گرفتن کاری که از کسی خواسته شده است.
💠نکته بسیار مهم درباره مسئولیت این است که اجباری برای پذیرش درخواست وجود نداشته و در واقع مسئولیت، انتخابی آگاهانه است؛ درست مثل قراردادی نانوشته که همه اجزای آن برای طرفین مشخص استi
پذیرفتن مسئولیت نباید با احساس گناه یا بدهکاری، یا اعمال زور و مبارزه، فشار مالی یا عاطفی اعمال شود. اگر کودک احساس کند تحت فشار و تهدید او را مجبور به انجام کاری کرده اند، ممکن است خود او هم چنین روشی را در پیش بگیرد؛ یعنی علاوه بر نپذیرفتن آن مسئولیت، سعی کند از طریق زورگویی یا لجبازی به خواسته های خود برسد.
مسئولیت پذیری کودکان در خانه
پیشبینی کردن راههای تخلیه انرژی اضافی کودک
فراهم کردن فضای مطلوب برای درس خواندن
آموزش انضباط به کودک
محروم کردن کودک از مواردی که مورد علاقه اوست
انجام تمریناتی که نیاز به تمرکز دارند
امروزه با پیشرفت جوامع و کوچک شدن خانهها و کمبود فضا برای بازی بچهها، بسیاری از کودکان در این باره با مشکل مواجه هستند و نمیتوانند انرژی خود را تخلیه کنند و همین ناتوانی در تخلیه انرژی در بسیاری از مواقع باعث می شود که کودک دچار آسیب های رفتاری مانند پرخاشگری شوند و نتوانند به طور طبیعی رشد کنند.
آزادی در انتخاب نوع بازی، بازی کردن با آسودگی کامل، دخالت نکردن بزرگترها برای تغییر مسیر بازی یا همبازی شدن با کودکان،باعث میشود که آنها از بازیهای انفرادی و گروهی به طور واقعی لذت ببرند و همه اینها از شرایط اصلی بازیهای آزاد است.
تخلیه نشدن انرژی کودک از طریق بازی و یا حتی شیطنت به شدت روی آرامش روانی و عصبی کودک تأثیر منفی دارد و همین موضوع سبب میشود یک کودک در سالهای ابتدایی زندگی خود تبدیل به فردی عصبی شود.
تحقیقاتی که در میان دانش آموزان دبیرستانی در شهر نیویورک آمریکا انجام شده است، تاثیر فضای مناسب برای مطالعه را بر میزان یادگیری و حتی افزایش ساعت درس خواندن دانش آموزان نشان میدهد. در این تحقیق که بین دو دسته از دانش آموزان انجام شده بود، یک گروه در فضای معمولی خانه خود درس خواندند و هیچ تغییری در فضای مطالعه خود در هنگام درس خواندن ندادند. و گروه دوم در محیط مناسب برای درس خواندن البته همچنان در خانه های خودشان مطالعه همان مطالب را آغاز کردند. ساعات مطالع دانش آموزان برابر بود و قرار بود یک درس را همزمان امتحان دهند. تنها متغیری که در این تحقیق وجود داشت محیط اطراف در هنگام درس خواندن بود.
یکی از سوالات والدین این ست که از چه زمانی نظم را به کودک آموزش دهند. شما می توانید نظم را به کودکتان از همان زمانی که او نوپا است آموزش دهید اما باید رفتار شما با کودک نوپا مناسب باشد و از او انتظار نداشته باشید که همیشه منظم باشد و باید در ین سن او را با مفهوم «درست» و «اشتباه» آشنا کنید.
برای کودک نوپایی که تنها یک سال دارد، نظم باید با اجتماعی سازی و آموزش حد و مرزها در فکرش نهادینه شود. کودک تا قبل از 5/3 تا 4 سالگی مفهوم قواعد و قوانین را درک نکرده است اما با افزایش سن او می تواند به مفهوم کلی تر و ملموس تری از قوانین دست یابد و از این سن به بعد می توان به صورت دقیقتری به کودک آموزش نظم داد.
اولین چیزی که در کنترل بدرفتاری کودکان به ذهن اکثر والدین می رسد، تنبیه است. وقتی کودک دروغ می گوید، او را کتک می زنند یا در حمام زندانی می کنند. وقتی با دوستش دعوا می کند، با او قهر می کنند. وقتی گریه می کند تا با مادر بیرون برود، مادر می گوید: اگه گریه کنی و بخوای وقتی می خوام سرکار برم، ناراحتم کنی، دیگه مامانت نمی شم، دیگه دوستت ندارم و می رم مامان ماهان می شم. وقتی اسباب بازی جدید و گرانش را می شکند او را تهدید می کنند که دیگه تا آخر عمر برایش اسباب بازی نمی خرند و... همان طور که قبلاً توضیح داده شد، تنبیه عملی است که باید باعث کاهش بدرفتاری کودک شود. اگر شما با کودک خود قهر می کنید و او را تهدید می کنید که دیگر مادرش نخواهید بود، با این عمل می خواهید که او گریه کردنش را قطع کند و با آرامش در منزل بماند و دنبال شما ندود، اما آن چه در عمل رخ خواهد داد، افزایش گریه، اضطراب و بی قراری کودک است. شما کودک خود را کتک می زنید تا دیگر با دوستش کتک کاری نکند، ولی این عمل منجر به افزایش خشم و پرخاشگری کودک می شود و دقیقاً بدرفتاری او با بچه های دیگر افزایش می یابد. شما سر کودک خود فریاد می کشید که: دیگه نبینم با من بلند صحبت کنی، باید آرام صحبت کنی و...
محرک های بیرونی را کنترل کنید.
از تمام موارد و مشکلاتی که ممکن است حواس شما را پرت کنند دوری کنید؛ همه این موارد می تواند باعث کاهش تمرکز شما شوند. توجه کنید که مشکلات ما همیشگی نیستند و خودتان را به خاطر مشکلاتی که واقعی نیستند ناراحت نکنید.
اجازه ندهید این مشکلات روی کار شما تاثیر بگذارند.
از انجام دادن چندین کار به طور همزمان پرهیز کنید.
سعی کنید کارها را به طور جداگانه ای انجام دهید و همزمان چند کار را باهم انجام ندهید. انجام چندین کار به طور همزمان موجب کاهش سرعت العمل و تمرکز شما می شود و نتیجه کار رضایت بخش نخواهد بود.
کار ها را اولویت بندی کنید.
برای افزایش تمرکز نیاز است کارهایی که اولویت بالایی دارند را اول انجام دهید و برای کارهایی که چندان مهم نیستند را به زمان دیگری موکول کنید. این کار باعث افزایش تمرکز شما می شوند.
کلینیک بازی درمانی البرز
برخی از کودکان در خصوص مسائل و مشکلات یادگیری ممکن است دچار بیشفعالی و کمتوجهی باشند و متاسفانه گاهی واکنش اولیای مدرسه یا والدین سرزنش و نصیحت و تنبیه است
بازی درمانی
مهم است بدانیم حداقل زمان بازی با کودک دو ساعت است . در غیر این صورت کودک تخلیه ی روحی نشده و این نیاز در وی به صورت عقده باقی می ماند پس اگر والدینی کودکشان را به پارک یا محلی برای بازی و تفریح بردند ، تا قبل از این زمان او را محروم نکنند .
پلن های درمانی
ارزیابی دقیق ، طراحی پلن درمانی بر اساس نیاز مراجع ، ثبت پرونده توانبخشی
آموزش تعاملات اجتماعی
بسیاری از مشکلات فردی، اجتماعی و روانی افراد ریشه در دوران کودکی دارد و گوشه گیری و انزوای کودک را بایستی علامتی جدی گرفت و بدرستی علت آن را شناخت و باآن برخورد نمود.
آموزش مفاهیم
از حوالی 15 تا 18 ماهگی کم کم قدرت ادراکی کودک افزایش می یابد و او قادر به شناخت خود به عنوان ماهیتی مستقل و متفاوت خواهد شد و مفهوم من در ذهن او شکل می گیرد و از این زمان به بعد است که کم کم عواطف و احساسات مرتبط به خودآگاه ( self conscious emotions ) از جمله شرم، احساس غرور و افتخار و گناه شروع به شکل گیری می کنند. اولین احساس شکل گرفته شده مرتبط به خودآگاه، شرم و خجالت حضور است
ارزیابی رشدی
در حوالی 2 تا 3 ماهگی خنده اجتماعی ( شادی و خوشحالی صورت و گاهی همراه با صدا در آوردن در پی دیدن چهره برخی از افراد ) و در حوالی 4 تا 6 ماهگی خشم و عصبانیت ظاهر می شوند. در حوالی 6 تا 8 ماهگی که شدت پپیوند عاطفی مادر و کودک قوت می یابد، پدیده ترس از غریبه ها ( strang warness /fear ) نیز ظاهر می شود ( روبرگردان از قیافه های غیر آشنا و ترس در صورت در آغوش گرفتن او توسط فرد، حتی اگر پدر یا مادر بزرگ و یا خاله ای باشد که هراز گاهی با کودک در ارتباط بوده و در ذهن کودک به عنوان فرد نا آشنا تفسیر می شود ). در همین زمان است که پدیده اضطراب جدایی ( separation anxiety ) نیز دیده می شود و تا حوالی 18 ماهگی ادامه می یابد.
برنامه های شناختی - توانبخشی
بازیهای بومی ایران ضمن تحریک قشر حسی حرکتی مغز، ارتباطهای بسیاری بین منطقه " لیمبیک " و بخشهای بینایی، شنوایی و گفتاری برقرار می نمایند و تکرار و تداوم چنین برانگیختی هایی با ایجاد یادگیریهای جدید، اثر گذاری متقابل مغز و دستگاه عصبی بر کمیت و کیفیت پاسخ دهی رفتاری و برعکس بهبود بخشی به مغز و دستگاه عصبیرا ار زاه رفتارها و تمرین متوالی آنها میسر می سازد. امری که منق نظری آن ( تعامل پویای اسختار مغز، عملکردهای عصبی و یادگیری ) در موارد بسیاری مورد حمایت قرار گرفته است.